home

Hier volgen enkele fiets en wandel arrangementen in Leeuwarden en Friesland.

Vanuit Leeuwarden via De Alde Feanen

fietsroute leeuwardenEen stukje buiten Leeuwarden verruil je de stadse gezelligheid voor de gezelligheid van fietsen langs een route die leidt langs plekjes die niet vaak in één route zijn opgenomen. Zo kom je langs een stuk van de Elfstedenroute op de schaats, passeert het prachtige Tegelbruggetje welke de laatste brug is voor de finish van de Elfstedentocht, waarna de route weer overgaat naar natuur- en recreatiegebied de Kleine Wielen. In combinatie met het oversteken van wateren met diverse pontjes en halverwege de route het Nationaal Park de Alde Feanen te doorkruisen, heeft deze fietsroute alle ingrediënten waar Friesland bekend om staat. Vervolgens kom je weer via het waterrijkgebied en kleine dorpjes terug in Leeuwarden.

Nationaal Park De Alde Feanen
Vanuit Leeuwarden fiets je langs de rivier de Ee naar het plaatsje Wijns alwaar je een het pontje gebruikt om de Ee over te steken. Vanuit het dorpje gaat de route richting Gytsjerk. Onderweg kom je de Tegeltjesbrug tegen. Stoppen is hier een must. Vanuit Gytsjerk fiets je langs het mooie park (Bos van Ypey). Daarna fiets je door het natuur- en recreatiegebied de Kleine Wielen. Hier zie je dat natuur en recreatie heel goed hand in hand gaan. Uiteindelijk via schattige dorpjes als Kleine Geest en Sûwald kom je bij het volgende pontje terecht. Het pontje zet je over naar het fietspad wat zal leiden naar nationaal park de Alde Feanen, een laagveengebied van 2280 hectare groot. Het gebied bestaat uit natte landschappen die het ideale leefgebied vormen voor allerlei dieren en planten. Je vindt onder andere meer dan honderd soorten broedvogels in dit gebied. Vervolgens fiets je via diverse pontjes en bruggetjes naar het watersportdorp Grou.

Hotel - Café ‘t Anker
Vanaf Grou fiets je weer terug naar Leeuwarden. Het start- en eindpunt van deze route ligt bij Hotel Café ’t Anker in het historisch centrum van Leeuwarden. Blijf hier gezellig overnachten en/of geniet van voordelig eten en drinken. Rust lekker uit en verken de volgende dag het bruisende centrum van Leeuwarden welke in 2018 culturele hoofdstad van Europa is. Ook het huren van een fiets of e-bike is mogelijke bij Hotel Café 't Anker.

Bruisend Leeuwarden
Niet alleen de natuur rondom Leeuwarden is de moeite waard. Ook het centrum van de stad mag er wezen. Slenter langs de grachten en bewonder de honderden monumentale gebouwen die hier te vinden zijn, breng een bezoekje aan één van de interessante musea met hun wisselende tentoonstellingen of ga lekker een middagje winkelen. Er valt kortom in Leeuwarden genoeg te beleven in de stad die in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is.

Note: bij het tijdelijk uit de vaart zijn van één van de pontjes is er altijd een stukje alternatieve route via een vaste verbinding die niet direct de kilometers vermeerderd.

Let op; alternatieve route is; startpunt; 26 - 25 - 27 - 30 - 29 -28 etc.

© en meer informatie op route.nl

Friese Elfstedentocht

Friese elfstedentochtHet hoeft maar te vriezen en heel Nederland krijgt last van Elfstedenkoorts. De laatste editie van de Tocht der Tochten dateert helaas alweer uit 1997. Tijd dus om hem zelf te rijden – op je fiets. It giet oan!

Friese bossen
Vanuit het zadel geniet je van uitzichten over de polder, waterwegen, meren, de Waddenzee en het IJsselmeer. Waar de schaatsers niet komen, is het Gaasterland: een glooiend landschap vol loofbossen, weilanden en houtwallen. Onderweg kun je heerlijk eten en logeren bij Hotel Grandcafe Stadsherberg Sneek of bij Hotel-Restaurant de Wijnberg. Iets later op de route ben je welkom bij Hotel-Restaurant De Stadsherberg in Franeker.

Friese historie
De tocht leidt je door alle elf plaatsen in Friesland die ooit stadsrechten hebben verkregen. Plan dus voldoende tijd in, want op deze 257 kilometer lange tocht is volop te beleven. In Hindelopen ben je welkom bij Hotel de Stadsboerderij en Eetcafé de Brabander. Tegen het einde van de route kun je heerlijk eten en logeren bij Hotel Restaurant De Posthoorn in Dokkum. Net als de schaatsers start en eindig je de route in Leeuwarden waar je bij Hotel Café ’t Anker kunt logeren.

Epema State
Bij Sneek kom je langs de Epema State: een burcht uit de 17e eeuw. Al in de 13e eeuw stond op deze plek een houten woning met stallen en tuinen, maar dit gebouw verdween rond 1450. Het prachtige poortgebouw dateert uit 1880. De parktuin is, hoewel niet exact in dezelfde staat, behouden gebleven en ingericht volgens de Engelse landschapsstijl. Wil je nog meer oude plaatsjes en cultuurhistorie in Friesland ontdekken? Rij dan ook route 340435.

© © en meer informatie op route.nl

 

 

 

Klik op één van de arrangementen voor meer informatie:


 
BEKIJK ONZE
VOORDELIGE
#FRIESMUSEUM
ARRANGEMENTEN

klik hierOverige arrangementen
 

  1. Nassau
  2. Bed en Boot
  3. Holland Casino
  4. Theater
  5. Fiets & Wandel
      Fries Museum:
  6. Haute Bordure
     en Afra Eisma

 
Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!